Hogyan őrizhető meg a sperma minősége

A gyermekre vágyó pároknak egyre gyakrabban kell megküzdeniük a meddőség problémájával.

Míg a terhesség elmaradásáért évszázadokon keresztül a nőket okolták, mára egyértelművé vált, hogy a férfiak pontosan olyan arányban (30%) terméketlenek, mint a nők.

Milyen az ideális spermaminőség

A férfimeddőség problémáját felismerve egye több kutatás történik a témában. Ezek jól bizonyítják, hogy az esetek túlnyomó többségében nem a nemzőképesség okozza a problémát, hanem hogy a sperma minősége rossz, a benne lévő hímivarsejtek száma nem elegendő a megtermékenyítéshez.

De mi a “kevés”? A WHO (az ENSZ egészségügyi szervezete) szakmai iránymutatása szerint ezt a számot a sperma egységnyi mennyiségében mért spermiumszám adja meg. Az orvosok szerint a megfelelő szám 15 millió / ml, vagy 39 ml / ejakulátum.

Romló spermaminőség

A témával foglalkozó kutatók a sperma minőségének folyamatos romlását regisztrálják. Amikor a spermaszám csökkenése elér egy kritikus értéket, a megtermékenyítés esélye radikálisan csökken.

Mai tudásunk szerint alapvetően a tesztoszteron szint határozza meg egy egészséges ember spermájának minőségét. Ezt lényegesen leronthatják bizonyos betegségek, mint egyes genetikus rendellenességek, gyulladásos, daganatos megbetegedések. Ezeket általában csak korlátozottan befolyásolhatjuk. Létezik viszont számos, a spermaminőséget rontó tényező, amik ellen tehetünk.

Ezt teheted a jobb spermaminőségért

1. Rendszeres sportolás - Különösen fontos ez a túlsúlyos emberek számára. Vigyázni kell azonban, a túlzásba vitt sport éppen az ellenkező hatást válthatja ki.

2. Megfelelő alvás - A rendszeres, legalább 8 órás alvás itt is segít.

3. Leszokás a dohányzásról - Kutatások bizonyítják, hogy a dohányzás bármilyen formája jelentősen csökkenti a spermiumszámot.

4. Alkoholfogyasztás - Egy társaságban megivott üveg sör vagy pohár bor még nem tragédia, de aki naponta iszik ennyit, a mája egészsége mellett a termékenységét is kockáztatja.

5. Bizonyos gyógyszerek kerülése, ezt “orvosoddal, vagy gyógyszerészeddel” kell tisztázni. (Szerencsére a legtöbb gyógyszer kiváltható egy más hatóanyagot tartalmazó készítménnyel.)

6. Görögszéna táplálékkiegészítő (sokféle létezik) - Kutatások igazolták a hatásosságát.

7. D-vitamin - Nyáron elég kicsit (nem délben!) a napon lenni, de télen jóra jön a tabletta.

8. Antioxidánsokban gazdag ételek - Például citrusfélék, bogyós gyümölcsök, diófélék.

Biztosítsd be magad spermafagyasztással

Sikerült a fenti tanácsokkal jó formába kerülnöd? Szuper, de mi van, ha partnereddel nem ma, hanem csak valamikor később szeretnétek gyereket vállalni? Mit tudsz tenni, ha hosszabb utazásra, stresszesebb vállalkozásra készülsz vagy attól félsz, hogy egy váratlan betegség miatt nem tudod tartani mostani “formádat”?

A megoldás a spermafagyasztás. Ha most, amikor folyamatos odafigyeléssel, sporttal, táplálkozással elérted az ideális spermaszámot, lefagyasztatod a spermádat, biztos lehetsz benne, hogy később annak minősége nem lesz a gyerekvállalás akadálya.

A lehetőség adott, csak tőled függ, hogy élsz-e vele!