A férfimeddőség megkerülhető

“Csökkenő népesség!” “Demográfiai katasztrófa?” “Romló reprodukciós ráta.” Ilyen és más hasonló címekkel bombáz minket a média. Hiába a jólét, a biztonság, a gyermekvállalás anyagi ösztönzése, a fejlett országok népessége megállíthatatlanul apad.

Miközben a kutatások a társadalmi tényezőket vizsgálják (elköteleződés hiánya, a házasságok számának csökkenése, a nők karrierépítése), kevesebb szó esik a biológiai-egészségügyi okokról.

Ki a hibás?

A meddőséget sokáig “női problémaként” kezelték. Sajnos a nők hibáztatása a gyermekáldás elmaradása miatt még ma is általános. A tudományosan is igazolt számok azonban mást mutatnak. Ezek szerint a meddőség oka ⅓ arányban a férfiaknál, ⅓ arányban a nőknél keresendő, a fennmaradó harmadban pedig mindkét partnernél van valamilyen probléma.

A terméketlenség okait vizsgálva nem kell azonnal valamilyen súlyos, akut betegségre gondolni. A stresszes életmód, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a dohányzás, a mikroműanyagok jelenléte mind olyan tényező, ami külön-külön is komoly veszélyt jelent a termékenységre.

A meddőség több mint egészségi kérdés. Amellett, hogy a demográfiai hullámvölgy kialakulásában is jelentős szerepet játszik, messze ez a leggyakoribb válóok is.

Mit mondanak a számok?

A WHO adatai szerint világszerte minden 6. embert érint a meddőség. (Az Európa Parlament jelentése szerint csupán Európában 25 millióra tehető.)

A magyar termékenységi ráta, vagyis az egy nőre eső szülések száma 1,58, amivel alig előzzük meg a legrosszabb helyen álló európai országokat. (Ahhoz, hogy legalább stagnáljon a népesség, a 2.0-ás termékenységi ráta értéket kellene elérni.)

Figyeljünk a férfiakra

Miközben egy egészséges férfi spermatermelése akár 70-80 éves koráig is kielégítő lehet, a benne levő, megtermékenyítésért felelős aktív hímivarsejtek száma idővel csökken. A legfrissebb kutatások szerint ez a csökkenés egyre korábbra tolódik és a legfrissebb adatok szerint ez már 35 éves korban elkezdődik. A médiában sperma-apokalipszisnek is nevezett folyamat és a gyermekvállalási kor kitolódása együttesen valóban demográfiai katasztrófához vezethet. Miközben ugyanis a nők tanulmányuk, karrierjük, életmódjuk miatt egyre jobban, akár 40 éves korukig kitolják a gyerekvállalás idejét, partnerük a tervezett teherbeesés idején már belecsúszik a veszélyeztetett életkorba, a sikeres, természetes gyereknemzés esélye egyre csökken.

Megoldás: a spermafagyasztás

A gyerekvállalás mindig egyfajta tervezést jelent. Miért ne tervezhetné meg a jövőjét egy pár, vagy egy egyedülálló férfi még családalapítás előtt? A spermafagyasztás lehetőséget biztosít rá, hogy a férfi a legjobb időszakában, termőképessége csúcsán későbbi felhasználásra tárolja hímivarsejtjeit. A felhasználás szabadon választott időzítése mellett a módszer előnye, hogy a szakszerűen bevizsgált, professzionálisan tárolt sperma megtermékenyítési képessége nagyon magas.

Az egyre gyakoribb meddőség, a romló termékenység társadalmi, egészségügyi okait még vizsgálni kell. Van még remény rá, hogy a folyamat megállítható vagy legalább lassítható. Aki azonban nem adja meg magát a sorsnak, és tenni akar a jövőjéért, már most is talál megoldást. A spermafagyasztás a családtervezés új, korszerű és biztonságos módszere.