Spermaanalízis

Spermium fagyasztás és tárolás

Spermaanalízis, spermium tárolás és fagyasztás

A férfiak termékenységi válsága

19%

vagyis minden 5. gyermeket tervező magyar pár meddőségi problémával küzd

50%

-ban a férfiak meddősége áll a probléma hátterében

50%

-kal csökkent a spermiumszám a férfiak mintáiban az elmúlt 40 év alatt

2017-ben egy átfogó tanulmány jelent meg arról, hogy feleannyi hímivarsejtjük van a férfiaknak, mint 40 évvel ezelőtt. A spermiumok száma átlagosan 1% -kal csökken minden évben.

A drasztikus csökkenés oka részben ismeretlen és feltehetően igencsak összetett.

Nemcsak a romló spermaminőség az aggasztó, hanem az a tény is, hogy mind a nők, mind a férfiak esetében folyamatosan emelkedik az első gyermek vállalásának időpontja.

Kevesen tudják, hogy a férfiak termékenysége is romlik az életkorral, ráadásul olyan életmódbeli sajátosságok is befolyásolhatják, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, intenzív sport, elhízás, stressz, bizonyos fokozott sérülésveszéllyel járó szakmák és sportok (futballisták, kerékpározók, extrém sportok művelői, tűzoltók, rendőrök, röntgensugárzásnak kitett foglalkozások stb.) de még az olyan banálisnak tűnő faktorok is, mint a rossz étkezés vagy a túl sok forró fürdő és szűk nadrág.

Nem elég, hogy nemzedékről nemzedékre romlik a férfiak nemzőképessége, de még az életkor előrehaladtával is egyre csökken az esélye, hogy valaki apává váljon.

Milyenek a gyermekvállalás esélyei 35 év felett?

Milyenek a gyermekvállalás esélyei

A párok meddőségi hátterében 50%-ban a férfi áll
 • 12 havi, védekezésmentes aktív szexuális együttlét után sem fogant meg gyermek és a pár nőtagja 35 éven aluli
 • 6 havi, védekezésmentes aktív szexuális együttlét után sem fogant meg gyermek, és a pár nőtagja 35 év felett van

A nők a húszas éveikben a legtermékenyebbek. 27 éves kortól kezdődően kissé, 35 éves kor után drasztikusan csökken a termékenységük. A férfiaknál nem ilyen meredek a csökkenés üteme, de általában egy 35 évesen első gyermekét tervező nő mellett egy hasonló korú, tehát szintén a „mágikus számát” elért férfi áll, ami tovább csökkentheti a sikeres gyermekvállalás esélyét.

A meddőség rejtegetett, nagyon személyes téma, így a legtöbben nincsenek tisztában azzal, mennyire gyakori. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint, világszerte minden hetedik párnak gondot okoz a családalapítás, hazákban ez minden ötödik párt érinti.

A spermium tárolással kapcsolatos 3 leggyakoribb tévhit

A megfelelő szexuális aktivitás és erekció képessége garancia a spermium jó minőségére.

A kielégítő szexuális élet és a nemzőképesség között sajnos nincsen összefüggés.

A spermaanalízis és tárolás kötelezően együtt jár andrológiai vizsgálattal is.

Ez természetesen nincs így, de a spermaanalízis mindig felhívjuk a figyelmet, ha javasolt andrológust is felkeresni.

Kínos a mintaadás, ezért nem biztos, hogy sikerül.

A mintaadás mindig intim, szeparált környezetben történik, ügyelve arra, hogy ügyfeleink minél komfortosabban érezzék magukat. Biológusaink nap mint nap ilyen mintákkal dolgoznak, így számunkra ez annyira hétköznapi, mint egy vérvétel vagy vizeletvizsgálat.

Nemzőképesség
A szexuális aktivitásoddal nyilván tisztában vagy.
... És a nemzőképességeddel is?

Szolgáltatásaink

Spermabank

A spermabank olyan egészségügyi szolgáltató, ahol a spermaanalízist követően a hímivarsejteket lefagyasztják és folyékony nitrogénben - minőségromlás nélkül - tárolják, így teremtve lehetőséget a későbbi, kizárólag saját célú felhasználásra.

Egyetlen alkalommal adott ondó mintából akár tíz-tizenöt tárolási egység is fagyasztható, így - ha a későbbiekben gond adódna a nemzőképességgel - akkor az eltárolt mintával jó eséllyel több gyermek fogantatása is biztosítható.

Az eltárolt mintát - szakszerű előkészítést követően - bármilyen asszisztált reprodukciós eljárásban (inszemináció, „lombik”) fel lehet használni.

Az eltárolt minta felett csak és kizárólag a letevő férfi rendelkezhet!

Andrológia szakrendelés

Mikor javasolt felkeresni andrológus szakorvost?
 • Rendszeres, védekezés nélküli nemi élet mellett legalább fél éve nem jön létre a kívánt terhesség
 • Gyermekvállalás előtt, tájékozódási célból
 • Családban előforduló nemzőképességi zavar, vagy egyéb betegséghez kapcsolódóan jelentkező fertilitási probléma (pl.: daganat)
 • Visszatérő merevedési, ondóürülési és szexuális zavarok esetén
 • Férfi nemi hormon hiányára utaló tünetek esetén (pl.: hangulatváltozás, alacsony libidó, fáradékonyság, alvászavar)
 • Férfi fogamzásgátlás igényével (vazektómia)

A konzultáció nyugodt és bizalmas légkörben zajlik, lehetőség van - sőt javasolt - partnerükkel együtt részt venni rajta.

Férfi meddőség komplex kivizsgálása

Spermaanalízis

A mintaadás alapesetben intézetünkben, intim, szeparált környezetben történik. Ha ez bármely okból nem felelne meg, akkor otthonról is hozható a minta, bizonyos feltételek betartása mellett.

Szakorvosi vizsgálat

Részletes kórtörténet felvétele

Ennek alapján tudjuk pontosan meghatározni mik azok az eltérések, amik problémákhoz vezethetnek a családalapításnál.

Spermaanalízis eredményének értékelése

Az analízis eredménye és annak szakszerű értékelése kulcsfontosságú a további vizsgálatok szempontjából. A laikus kiértékelést segítő táblázatok elérhetők a neten, de – mint ahogy a vérképét sem a beteg értékeli ki, ugyanúgy - a spermaanalízis értékelése is több annál, mint számok viszonyítása elméleti határértékekhez. Az eredmény alapján kiegészítő vizsgálatok elvégzése is szükségessé válhat. A teljesség igénye nélkül a következő vizsgálatok jöhetnek szóba:

 • mikrobiológiai vizsgálatok ondóból
 • spermium funkcionális vizsgálatok ondóból (pl. reaktív oxigéngyökök (ROS), vagy DNS töredezettség vizsgálata)
 • akroszóma reakció vizsgálata
 • ondó IL-6, IL-8 tartalmának meghatározása
 • hormon vizsgálatok vérből
 • genetikai vizsgálatok vérből
 • immunológiai vizsgálatok vérből, ondóból (MAR teszt)
Fizikális vizsgálat

Ettől félnek a férfiak a legjobban. Egészen pontosan a prosztata vizsgálatától. Szeretnénk azonban eloszlatni egy nagy tévhitet: nem része a prosztata tapintásos vizsgálata a nemzőképesség vizsgálatának.

A következő dolgok történnek helyette:

 • külső nemi szervek tapintásos vizsgálata
 • szükség lehet a testalkat felmérésére, szőrnövekedési mintázat megfigyelésére, az emlők megtapintására
 • ha panasz vagy szövődmény indokolttá teszi, akkor a prosztata vizsgálata.
A vizsgálatok nem járnak fájdalommal.
A probléma kezelése

A nemzőképességi zavarok okai igen szerteágazóak lehetnek, ezért kezelési lehetőség is sokféle. Függ a probléma jellegétől, súlyosságától. Befolyásolják a korábbi műtétek, hereleszállási zavar, fertőző betegség (pl.: mumpsz) vagy a szedett gyógyszerek és még sorolhatnánk. A teljesség igénye nélkül alkalmazhatunk: étrend-kiegészítőket, vitaminokat, nyomelemeket, hormonális kezelést és különféle műtéti eljárásokra is szükség lehet.

Kiknek ajánljuk spermabanki szolgáltatásainkat?

Meggyőződésünk, hogy a gyermekvállalás lehetőségét mindenkinek biztosítani kell.

Amennyiben a spermaanalízis valamennyi eredménye megfelelő, akkor a minta kellően értékes ahhoz, hogy érdemes legyen tároltatni. Sosem tudhatja, mit hoz a jövő, így azt sem, hogyan alakul a nemzőképessége 1-2-5 év múlva.

Biztonsági tárolás szolgáltatásunkat minden egészséges férfinak ajánljuk, aki felelősen gondolkodik a jövőről és biztosítani akarja a családalapítás lehetőségét váratlan események bekövetkeztekor is.

2

Közismert, hogy a megfelelő testmozgás kulcsfontosságú az egészséges életmód szempontjából, ugyanakkor kevesen tudják, hogy az edzés túlzott intenzitása vagy mennyisége gyakran nem kívánt hatásokhoz vezet, például csökkent nemzőképességhez, meddőséghez és szexuális diszfunkcióhoz.

Ezenkívül a sportból eredő fizikai sérülések veszélye, valamint a dopping, anabolikus szteroidok szedése olyan kockázati tényezők, melyek negatív hatással vannak a férfi reproduktív funkciókra, beleértve a sperma minőségét is.

Ajánljuk a szolgáltatásainkat azon férfiak számára, akiknél már megállapították a csökkent nemzőképességet vagy daganatos megbetegedésben szenvednek, ahol vagy maga a daganat (heretumor) vagy bármely daganat kezelése (kemo- és sugárterápia) veszélyezteti a későbbi gyermekvállalást.

Amennyiben az elvégzett spermaanalízis eredménye nem vagy csak részlegesen megfelelő, akkor feltétlen javasolt a minta tárolása, mert a probléma kivizsgálása hosszú hónapokat vehet igénybe. Az eltárolt minta megadja azt a nyugalmat, hogy - alakuljanak bármiképpen a dolgok, - Önnek lehessen saját gyermeke.

Intézetünknél lehetőség van műtéti úton nyert spermium (herebiopszia) vizsgálatára és fagyasztva tárolására is.

HHa gyermekvállalás előtt állnak és felmerült az aszszisztált reprodukció lehetősége is, akkor nyomasztónak érezheti, hogy adott időben és helyen Önnek majd mintát kell produkálni a megtermékenyítéshez. Ennek a terhét is levehetjük a válláról amennyiben egy Ön által választott, napi rutinjának és időbeosztásának megfelelő időpontban, stressz- és kockázatmentes mintaadást követően, a minta fagyasztásra kerül.

Egyetlen alkalommal adott ondó mintából akár 10-15 tárolási egység is fagyasztható, így lehetőséget adva a többszöri felhasználásra.

Intézetünk az összes magyarországi meddőségi központtal kapcsolatban áll. A mintát, az Ön rendelkezése szerint, a meddőségi központtal előzetesen egyeztetett időpontban, a megfelelő szállítási körülményeket biztosítva, a beavatkozáshoz leszállítjuk.

Hogyan történik a spermiumok fagyasztása és tárolása?

Mintaadás

Mintaadás mintaadó helyiségben

Intézetünkben intim, szeparált környezetben a férfiak maszturbáció útján nyerik ondó mintájukat egy steril mintavételi edénybe. A mintaadás előtt a 3-5 napos önmegtartóztatás betartása szükséges, mert az ennél rövidebb idő a spermiumok számára, míg a hosszabb idő a spermiumok mozgására van negatív hatással.

Mintaadás otthon

Bár mindent elkövetünk, hogy a mintaadás barátságos és nyugodt környezetben történjen nálunk, ha bármi miatt feszélyezné az idegen légkör, bizonyos feltételek mellett lehetőség van az otthoni mintaadásra is. Fontos, hogy a minta gyűjtése steril edényben (pl. gyógyszertárban kapható vizeletgyűjtő pohárban) történjen. A mintát másfél órán belül intézetünkbe kell szállítani, végig testmelegen (pl. belső zsebben) megfelelő hőmérsékleten tartani, átadáskor eredetét aláírással igazolni.

FONTOS: Otthoni mintaadás esetén is kell időpontot foglalni, hogy laboratóriumunk felkészülhessen a minta fogadására. Kérjük, csak abban az esetben válassza az otthoni mintaadást, amennyiben másfél órán belül biztosan beérkezik vele laboratóriumunkba (1026 Budapest, Kelemen László utca 12.).

Spermaanalízis

A fagyasztást minden esetben megelőzi az ondó minta számítógéppel támogatott mikroszkópos analízise.

Az analízis során az alábbi 4 paramétert vizsgáljuk:

1. Térfogat: Mennyi sperma termelődik?

2. Szám / koncentráció: A spermiumok összmennyisége és koncentrációja (spermium/ ml)

3. Motilitás: A mozgó spermiumok százalékos aránya a mintában

4. Morfológia: A méretét, alakját és megjelenését tekintve normál spermiumok százalékos aránya a mintában

Az analízissel a nemzőképesség, a WHO határértékeihez viszonyítva, objektíven meghatározható és egyben remek lehetőség arra is, hogy időben kiderüljön, ha a nemzőképességet befolyásoló betegség, gyulladás, fertőzés áll fenn.

Fagyasztás

A minták fagyasztását - több egységre bontva - programozott fagyasztógéppel végezzük, majd folyamatosan kontrollált körülmények között olyan alacsony hőmérsékleten tároljuk, hogy a sejtek gyakorlatilag nem öregszenek.

Tárolás

A spermiumok cseppfolyós nitrogénben (-196 Celsius-fokon) illetve annak gőzterében, korlátlan ideig, minőségromlás nélkül eltarthatóak. A fagyasztva tárolás az intézet budapesti laboratóriumában történik, így a minta bármikor rendelkezésre áll.

Felhasználás

Az így eltárolt mintát - szakszerű előkészítést követően - később bármilyen asszisztált reprodukciós eljárásban (inszemináció, „lombik”), több alkalommal fel lehet használni, az Ön által választott időben és asszisztált reprodukciós központban.

Támogatói program fiatalkorú daganatos betegek ivarsejtjeinek megőrzésére

A KRIO Intézet Sejt- és Szövetbank Zrt. 2021. február 15-től indítja útjára azt a programot, amely lehetőséget biztosít minden 18 év alatti daganatos beteg fiatalember számára, hogy ivarsejtjeit 5 évig térítésmentesen tároltassa.

A daganatterápiák elsődleges célja, hogy a beteg egészsége helyreálljon; sajnos azonban gyakori mellékhatásként jelentkezik a nemzőképesség átmeneti vagy végleges elvesztése, amely jelentősen befolyásolja a gyógyult férfi szexuális aktivitását, személyiségét, életminőségét.

Fiatalon és betegen még biztosan nem merül fel a családalapítás lehetősége, de a korszerű onkológiai kezeléseknek köszönhetően ma már a legtöbb esetben rájuk is teljes értékű élet vár, melynek természetes része a gyermekvállalás. Programunkkal ehhez szeretnénk segítséget nyújtani az érintett családoknak.

Támogatói program

KRIO Intézet

Magyarország első és legnagyobb spermabank és férfi egészségközpontja

Támogatói program
 • Magyarországi tárolás, nemzetközi háttér
 • Több ezer fagyasztva tárolt ivarsejtminta
 • Több mint 25 éves szakmai tapasztalat
 • Azonnal elérhető szolgáltatások
 • Állandó kedvezményes ajánlatok
 • Könnyen megközelíthető, budai exkluzív környezet
 • Egészségpénztári elszámolás

Intézetünk 1998. óta végzi spermiumok saját célú fagyasztását és fagyasztva tárolását. Budapesti, akkreditált laboratóriumunkban, ügyfeleink megbízásából, több ezer ivarsejt mintát tárolunk fagyasztva. Több mint két évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezünk a spermaanalízis területén, amit a klasszikus mikroszkópos vizsgálat mellett a modernebb számítógépes technikával (CASA) is végzünk.

Amennyiben a spermaanalízis alapján indokolt, andrológus szakorvos is áll ügyfeleink rendelkezésére a férfi eredetű meddőség komplex kivizsgálásának lehetőségét kínálva. A saját célú spermium tárolás mellett, donorprogramunk keretében, magyar donorok által adományozott hímivarsejt minták elosztásával is foglalkozunk.

Intézetünk a nemzetközi FamiCord Csoport tagja.

Forduljon hozzánk bizalommal!
Telefon
+36 1 211 3517
Cím

1026 Budapest, Kelemen László utca 12.