5 tévhit a nemzőképességgel kapcsolatban, amelyekről jobb tudni a 30-as éveid elején

Amint valaki eléri a 30-as éveit, sok fontos téma kerül előtérbe az életben, köztük a családalapítás és ezzel együtt a nemzőképesség kérdése is. Az egészség és az életmód szerepe ebben az időszakban kritikus jelentőségű lehet annak érdekében, hogy később ne kelljen szembesülni felesleges nehézségekkel vagy csalódásokkal. A közéleti beszélgetésekben fellelhető tévhitek felismerése és azok megcáfolása segíthet abban, hogy a fiatalabb generáció (is) könnyebben és tudatosabban kezelje a nemzőképességgel kapcsolatos kérdéseket.

Az öt leggyakoribb tévhit a nemzőképességgel kapcsolatban:

1. A nemzőképesség korlátlan

Sokan úgy gondolják, hogy a 30-as éveik elején még bőven van idejük arra, hogy gondolkozzanak a családalapításról, és biztosra veszik, hogy a nemzőképességük korlátlan – kiváltképp, ha nincs semmilyen aktuális panaszuk, betegségük. Sajnos ez azonban nem feltétlenül igaz. A nők termékenysége általában csökken az idő előrehaladtával, és bár a férfiaknál ez a csökkenés lassabb, de ők is érzékelik a változást 35 éves koruktól kezdve.

2. Csak a nőknek van biológiai órájuk

Ez a tévhit arra a feltételezésre épül, hogy csak a nőknek van biológiai órájuk, amely arra ösztönzi őket, hogy minél hamarabb gyermekeket vállaljanak. Valójában a férfiaknál is létezik biológiai óra, bár ez kevésbé ismert és kevesebbszer beszélünk róla. A férfiak sperma minősége is romolhat az idő előrehaladtával, ami egyértelműen nehezítheti a családalapítást.

3. Az egészséges életmód nem befolyásolja a nemzőképességet

A helytelen életmódot gyakran nem kapcsoljuk össze a nemzőképesség romlásával. Azonban a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a helytelen táplálkozás mind-mind negatívan befolyásolhatják mind a nők, mind a férfiak termékenységét. Gyermekvállalási nehézség esetén az egészséges életmódra váltás kiemelten fontos!

4. Csak a nők felelősek a fogamzásgátlásért

A fogamzásgátlás gyakran a nők felelősségeként van beállítva a társadalmi diskurzusban. Azonban a párok együtt felelősek a tervezett családalapításért és az ezzel járó döntésekért. Ezért fontos, hogy mind a férfiak, mind a nők tájékozottak legyenek a fogamzásgátlás különböző lehetőségeiről és azok hosszú távú hatásairól is.

5. A meddőség tabutéma

Míg régebben a meddőség tabutémaként szolgált, szerencsére ma már egyre inkább nyíltan beszélünk erről a témáról, hála annak a sok-sok bátor férfinak és nőnek, akik vállalják a történetüket a beszélgetések alkalmával, illetve nyilvános platformokon is. Az időben történő felismerés és az erre való felkészülés segíthet abban, hogy a párok könnyebben kezeljék a meddőséggel járó kihívásokat, és időben kérhessenek segítséget, ha szükséges.

A mai fiatal generáció egyre nyitottabb és tudatosabb a nemzőképességgel kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatban. Az információkhoz való könnyebb hozzáférés és a tabuk lebontása révén a fiatalok sokkal jobban felkészültek arra, hogy megértsék saját testüket és szükség esetén segítséget kérjenek. Így, ha valaki már a 30-as évei elején eloszlatja ezeket a tévhiteket, nagy valószínűséggel kevesebb problémával kell majd szembenéznie a nemzőképességgel kapcsolatos kérdésekkel a későbbiekben.