A nők szerepe a férfiak egészségének támogatásában

Minél fejlettebb társadalomban élünk, annál nyilvánvalóbb, hogy az egészségünk megőrzése, a betegségek megelőzése, a szűrővizsgálatok lehetősége fontos része az életünknek. A nők ezen a területen sokkal előrébb járnak és sokkal nagyobb arányban élnek a különböző szűrővizsgálatok lehetőségével, mint a férfiak. Pedig az egészséges életmód és a prevenció nem csak a nők, hanem a férfiak számára is kiemelten fontos. Éppen ezért fontos, hogy az egészségtudatosabb nők támogassák a férfiakat abban, hogy figyeljenek oda a nemzőképességükre és általában az egészségük megőrzésére.

A mai fiatal, harmincas korosztály tagjai között egyre gyakoribb probléma a meddőség és az egészségügyi kihívásokkal való küzdelem. Sajnos a modern életmód sok esetben nem kedvez az egészséges életvitelnek, és a káros szokások, mint a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód, fokozott stressz komoly hatással lehetnek a férfiak reproduktív és általános egészségére. Ezért fontos, hogy a nők is partnerként segítsék társaikat az egészségmegőrzés útján.

Az egyik legfontosabb módja annak, hogy a nők támogassák a férfiakat az egészségük megőrzésében az, hogy nyíltan beszéljenek erről a témáról. A nők általában tájékozottabbak az egészséges táplálkozásról és nagyobb tapasztalatuk van a betegségeket megelőző szűrővizsgálatokról is, hiszen a nőgyógyászati szűrővizsgátok részét képezik egy egészségtudatos nő életének. A női pozitív tapasztalatok átadása egy párkapcsolatban segíthet abban, hogy a férfiak is tájékozódjanak, a férfiak is felismerjék a szűrővizsgálatok fontosságát és éljenek a jelenleg elérhető lehetőségekkel.

Egy másik módja a támogatásuknak, hogy közösen alakítunk ki egészségesebb életmódot. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés mind olyan tényezők, amelyek pozitívan befolyásolják az általános egészséget és a nemzőképességet is. Legyen közös célunk, hogy közösen egészséges ételeket főzzünk, és hogy inspiráljuk egymást a sportolásra és az aktív életmódra!

A családtervezés időszaka örömteli időszak egy párkapcsolatban, tele várakozással és tervekkel. Hatalmas boldogság, ha minden simán megy és óriási csalódás, ha késik a gyermekáldás. Sokszor csak több évi sikertelen próbálkozás után fordul a pár orvoshoz és indul a kivizsgálás igen megterhelő időszaka. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha a férfi tenné meg az első lépést pár sikertelen próbálkozás után és elmenne spermaanalízisre?

Nap mint nap tapasztaljuk, hogy sok esetben a nők azok, akik felkeresnek bennünket spermaanalízis időpont-egyeztetés miatt, nekik mondjuk el az összes tudnivalót, ők presszionálják a párjukat, hogy vegyenek részt spermavizsgálaton. Vajon miért félelmetesebb a spermaanalízis a nőgyógyászati vizsgálatnál? Mert többnyire nem tudják, hogy mi zajlik egy analízis során és számos téves elképzelésük van arról, hogy mi történik az andrológiai szakrendelésen. A férfiak „szervizelni” járnak az orvoshoz, így annak az esélye, hogy egészségügyi probléma nélkül egy férfi orvoshoz forduljon, csak akkor nő meg jelentősen, ha mellette egy olyan egészségtudatos nő áll, aki kellően határozottan tudja képviselni a férje érdekeit…sokszor önmagával szemben.