7 érv a spermabanki szolgáltatások, mint munkáltatói juttatás mellett

Ma még kevés cég ajánlja fel a cafeteria keretein belül munkatársainak a spermabanki (a spermium lefagyasztása és tárolása) szolgáltatásokat. Ennek legfőbb oka, hogy a juttatásokkal foglalkozó szakemberek többsége nem is tudja, hogy ezek a szolgáltatások ilyen célra is felhasználhatók. Cikkünkben 7 érvet sorolunk fel, melyeket mindenképpen megfontolásra ajánlunk.

1. Családbarát szolgáltatás

A “családbarát munkahely” szimpatikus fogalom, de nehéz új tartalmakkal megtölteni. Családi nap, Mikulás ünnepség, iskolakezdési támogatás, stb. sok helyen van, de hogyan lehetséges ezt további, erős elemekkel bővíteni? A spermabanki szolgáltatás, mint juttatás nem más, mint a családalapítás támogatása. Igazi lehetőség egy családbarát cég, vállalat számára.

2. Egészségmegőrzés és megelőzés

A dolgozóknak nyújtott spermabanki szolgáltatás  elősegíti az egészségmegőrzést. A spermabank szolgáltatásnak köszönhetőn már korán felismerhetők és kezelhetők a reprodukciós problémák. A spermabanki szűrés, a spermavizsgálat így bekerülhet a többi, a cafeterián keresztül nyújtott szűrővizsgálat közé.

3. Az esetleges meddőség miatti aggodalom komoly frusztrációt okoz

Ma egyre több párnak okoz gondot, hogy gyermekvállalási törekvéseik rendre kudarcot vallanak.

A párok az ebből fakadó frusztrációt nem hagyják otthon, az természetesen kihat a munkájukra is. Az egyre gyakoribb meddőség oka sokszor a férfi spermájának nem megfelelő minősége. Ha valaki még kellő időben, “csúcsformában” fagyasztatja le spermáit, azokat később bármikor felhasználhatja, így megszabadulhat a “meddőségi stressztől”, ami azután a munkavégzésére is kihat.

4. Az elköteleződés növekedése

A munkavállalók fontos törekvése, hogy magán a munkavégzésen túl is szoros kapcsolatot alakítsanak ki munkavállalókkal. A csapatépítés, a családi nap a legtöbb cégnél már rutinszerűen működik. A családtervezés támogatása tovább bővíti a korábbi lehetőségeket.

Az innovatív és előremutató juttatások, mint a spermabank szolgáltatás, növelhetik a munkavállalók elégedettségét és lojalitását, hiszen a cég figyel a dolgozói jövőbeni szükségleteire.

5. A családalapítás tervezhetősége

Sok fiatal munkavállaló számára jelent problémát a karrier és a családalapítás összeegyeztetése. Magyarországra is jellemző, hogy a családalapítás - különösen a magasan képzett dolgozók körében - egyre későbbre tolódik ki. A késői gyerekvállalás egyik kockázati tényezője a sperma minőségének romlása. Az időben lefagyasztott sperma megoldást jelent erre a problémára, hiszen a lefagyasztott, jó minőségű sperma később felhasználható.

A munkáltató által nyújtott spermabanki szolgáltatás amellett, hogy segíti a családtervezést, lehetővé teszi azt is, hogy a munkavállaló szinkronba hozza a gyerekvállalást és a karriercéljait. Mindez növeli a dolgozó biztonságát, ami kihat a munkahely iránti lojalitására és a teljesítményére is.

6. A cafeteria kínálatának bővítése

A cafeteria a legtöbb cégnél nagyon hasonló szolgáltatásokat kínál, így ezekkel a juttatások differenciálása nem lehetséges. A spermafagyasztás, spermabanki szolgáltatások felajánlása különleges, még nem szokványos elemmel bővíti a cafeteria kínálatát. A spermabank, mint szolgáltatás szerepeltetése egyedi és különleges eleme lehet a cafeteria csomagnak, amely vonzóvá teheti a céget a tehetségek számára, és segíthet megtartani a meglévő munkavállalókat.

7. A népesedési politika támogatása

Miközben Magyarország komoly népesedési problémákkal küzd, a terméketlenség még azokat is megakadályozza a gyerekvállalásban, akik egyébként gyerekre vágynak. A spermabanki szolgáltatást, mint a meddőség elleni küzdelem egyik lehetséges megoldását támogatva az azt juttatásként kínáló cég fontos ügyet szolgál.

A spermafagyasztás és a spermabanki szolgáltatás igénybevétele egyaránt kedvező a munkavállaló és a munkaadó számára is, ráadásul még az ország népesedési céljait is támogatja. Tisztában vagyunk vele, hogy ez a szolgáltatás még nem megszokott, erősen érinti a munkavállalók privát szféráját is. Ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy egy ilyen segítség felajánlása ma még különlegességnek számít, ami erősíti a munkavállaló és a munkaadó közötti kapcsolatot is.