Üdvözöljük a KRIO Intézet
az első hazai Spermabank és Férfi Egészségközpont oldalán!

Intézetünk általunk kivizsgált magyar donorok és az egyik európai uniós sejtbank (European Spermbank) által kivizsgált anonim donorok hímivarsejtjeit adja ki asszisztált reprodukciós eljárásokhoz. A donorok kötelező egészségügyi szűrővizsgálatai kielégítik az európai uniós és a magyar sejtbankokra vonatkozó előírásokat.

Intézetünk a felsorolt IVF centrumokba szállít donor mintát:
 • Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrum, Budapest
 • Dévai Intézet (Sterilitas Eü. Ellátó Kft.), Budapest
 • Forgács Intézet, Budapest
 • DUNAMENTI REK Reprodukciós Kft., Budapest
 • Róbert Károly Magánkórház Meddőségi Centrum, Budapest
 • Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Osztály, Budapest
 • Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrum, Budapest
 • Debreceni Egyetem Klinikai Központ Asszisztált Reprodukciós Centrum, Debrecen
 • Dunamenti REK Reprodukciós Központ Kft., Győr
 • Szegedi Tudományegyetem Reprodukciós Medicina Intézet, Szeged
 • Dr. Domány Sándor Humán Reprodukciós Központ, Kaposvár
 • Pannon Reprodukciós Intézet, Tapolca
 • PTE Szülészeti Klinika Reprodukciós Központ, Pécs
Kapcsolat

Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot a donor spermium vásárlás kapcsán.

Gyakran ismételt kérdések
A donor hajszínét, szemszínét, testmagasságát, testsúlyát, vércsoportját, nemzetiségét, a rasszok szerinti besorolását (kizárólag kaukázusi/európai rassz); valamint azoknak laboratóriumi vizsgálatoknak a listáját, amelyeken a donor a kivizsgálása során átesett.

Megértjük, hogy többet szeretnének tudni, de a magyar szabályozás nagyon szigorú és csak a legfontosabb külső testi jegyek megadását engedélyezi az anonim donorról.

Egy donor minta feldolgozásának és felhasználásának az alábbi lépései vannak:

 • spermavizsgálat
 • minta előkészítése fagyasztáshoz
 • keverés fagyasztó oldattal (krioprotektánsokat tartalmaz a fagyasztás-felengedés károsító hatásainak csökkentésére)
 • fagyasztás
 • tárolás
 • szállítás
 • felengedés
 • preparálás (krioprotektánsok eltávolítása, fiziológiás állapot visszaállítása)
 • inkubálás
 • megtermékenyítés

A minta előkészítése, fagyasztóoldattal történő keverése, fagyasztása, tárolása és szállítása ellenőrzött, standard protokoll szerint történik. A Krio Intézetben a donorok kivizsgálásának része a próbafelolvasztás is. Ennek során teszteljük, hogy az adott donor mintája hogyan reagál a fagyasztás-felengedés károsító hatásaira. Ha a próbafelolvasztást követően alacsony a mozgó spermiumok aránya, akkor a donort kizárjuk a programból.

Az előzetes vizsgálatok ellenére előfordulhat, hogy egy-egy mintában a fagyasztás-felengedés és spermafeldolgozás után kevés mozgó spermiumot lehet megfigyelni. Ilyenkor a minta nem alkalmas inszeminációra, de megfelelő a hagyományos IVF megtermékenyítéshez (a preparált spermiumokat hozzácseppentik a petesejtekhez). Alternatív lehetőségként intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI) alkalmazásával is el lehet végezni a megtermékenyítést. ICSI-hez akár néhány mozgó spermium is elegendő.

Kérjük alaposan tájékozódjon a tervezett felhasználás módjáról (inszemináció / hagyományos IVF / ICSI), hogy segíthessünk az Ön számára legmegfelelőbb minta kiválasztásában!


Természetesen lehet, ha még megtalálható a készletünkben vagy még elérhető a dán bankban.

A minta egy asszisztált reprodukciós beavatkozásra (inszemináció vagy lombik (IVF) elegendő.

Választani csak a már behozott mintákból lehet.

Egy minta vásárolható és nincs lehetőség arra, hogy a minta lefoglalásra kerüljön.

Igen, természetesen.

Donor minta kiválasztása az ún. donor adatlapok alapján történik, amiken a korábban felsorolt tulajdonságok és vizsgálatok szerepelnek (ld. 1. válasz).

Amennyiben a jövendő szülők ismerik a vércsoportjukat, akkor érdemes arra is figyelni, hogy a választott donor vércsoportja hasonló legyen.

A minta kiválasztása és a szerződéskötés történhet személyesen vagy on-line.


Amennyiben személyesen jönnek/jön el hozzánk, akkor szükséges előtte időpontot egyeztetni, hogy kollégánk biztosan rendelkezésre álljon. A szerződéskötés kb. másfél órát vesz igénybe. Személyes szerződéskötésre a meddőségi centrum által kiállított ún. kikérő nyilatkozattal - B/1 nyomtatvány – kell érkezniük. (A nyomtatványt az IVF centrum közvetlenül is eljuttathatja számunkra.)

Ebben az esetben először a kikérő nyilatkozatot (B/1. nyomtatvány) kell elküldeni nekünk a donor@krio.hu címre. Ezt megteheti Ön vagy az IVF centrum is e-mail-ben, szkennelt vagy fotózott mellékletként.

A szerződéskötéshez szükséges személyes adatokat formanyomtatványon kérjük el, majd az elkészített szerződést e-mailben/postai úton küldjük ki és aláírás után e-mail-ben/postai úton kérjük vissza.

A donorok adatlapjait e-mailben küldjük el.


A minta kiválasztásához szükség lesz az IVF centrum kikérő nyilatkozatára (B/1. nyomtatvány), amivel csak azok az IVF centrumok rendelkezhetnek, akikkel korábban együttműködési megállapodást kötöttünk donor hímivarsejtek kiadására (ld. a korábban felsorolt IVF centrumok).

A B/1. nyomtatvány arról ad információt számunkra, hogy mikorra tervezik a minta felhasználását. Az itt megadott időpont előtti 30 napban lehet mintát választani és szerződést kötni.


Az elérhető minták pontos száma az igények függvényében változik. Törekszünk arra, hogy folyamatosan fenntartsuk a választás lehetőségét ügyfeleink számára.

Várólista nincs. Azonnal tud a minták közül választani és szerződést kötni, ha a B/1 nyomtatvány megadott tervezett felhasználási időpont előtti egy hónapon belül van.

Egy asszisztált reprodukciós beavatkozásra elegendő donor minta díja magyar minta esetén 195.000 Forint, dán minta esetén 255.000 Forint, ami tartalmazza a budapesti szállítás díját is. Vidéki IVF centrumba történő szállítás esetén a szállítás díja 40.000 Forint.

A fizetés az intézetben történhet bankkártyával, illetve a szerződéskötést követő 5 napon belül átutalással, ami egészségpénztári számlára elszámolható.

A szállítás időpontját az IVF centrum által a B/1 nyomtatványon megadott várható felhasználási időponthoz igazítjuk, amiről Intézetünk egyeztet az IVF centrummal és megszervezi a minta szállítását.