Rólunk

A KRIO Intézet Zrt. 1998-ban az első hazai spermabankként kezdte meg működését, olyan speciális szolgáltatást nyújtva, amely lehetővé teszi a hímivarsejtek saját célra történő tárolását.


Biztosítsa magának a szülővé válás örömét saját spermájának tároltatásával a KRIO Intézet spermabankjában!

Kiknek ajánljuk szolgáltatásunkat ?

Meggyőződésünk, hogy a gyermekvállalás lehetőségét mindenkinek biztosítani kell!

A daganatos betegségek, illetve a betegségek kezelése károsíthatja a férfiak nemzőképességét. Érdemes tehát minél hamarabb (lehetőleg a betegség felismerésekor) élni a spermabanki tárolás lehetőségével.

Hogyan hatnak a daganatok és a daganatellenes kezelések a férfiak nemzőképességére?

Megőrizhető-e a férfiak nemzőképessége az onkológiai kezeléseket követően?

1992-ben egy tudományos közlemény hívta fel a figyelmet a nemzőképesség fiatal férfiaknál tapasztalt romlására. Bár akkoriban a cikk heves vitákat váltott ki, mégsem sikerült az állításait azóta sem cáfolni, sőt tanulmányok sokasága foglalja össze azokat a tényezőket, amelyek részben vagy egészben felelőssé tehetők a nemzőképesség csökkenéséért illetve a férfi meddőség kialakulásáért. A jól ismert okok (alkohol-, drogfogyasztás, stressz) mellett az ondó minőségének átmeneti vagy tartós romlását eredményezheti a helytelen táplálkozás vagy a forró fürdők is.

Az alábbi felsorolás a legfontosabb tényezőket foglalja össze.

Stressz - spermabank.krio.hu

Stressz

Tartós gyógyszerhasználat - spermabank.krio.hu

Tartós gyógyszerhasználat

Tumoros megbetegedések kezelése - spermabank.krio.hu

Tumoros megbetegedések kezelése

(kemoterápia, sugárterápia)

Dohányzás - spermabank.krio.hu

Dohányzás

Speciális munkakörülmények - spermabank.krio.hu

Speciális munkakörülmények

Andrológiai eltérések - spermabank.krio.hu

Andrológiai eltérések

Túlzott alkoholfogyasztás és drogfogyasztás - spermabank.krio.hu

Túlzott alkoholfogyasztás
és drogfogyasztás

Élsport - spermabank.krio.hu

Élsport

Szűk alsónadrág, forró fürdő, szauna - spermabank.krio.hu

Szűk alsónadrág,
forró fürdő, szauna

Helytelen táplálkozás - spermabank.krio.hu

Helytelen táplálkozás

vitaminhiány, mikroelemek (pl. szelén) hiánya

Környezeti hatások - spermabank.krio.hu

Környezeti hatások

mérgező vegyszerek, nehézfémek, radioaktív anyagok

További több mint 100 ok - spermabank.krio.hu

További több mint 100 ok

a WHO több mint 100 olyan okot tart nyilván, amelyek akár önmagukban is előidézhetik a férfi meddőséget

Tartós gyógyszerhasználat - spermabank.krio.hu Tartós gyógyszerhasználat

Vannak olyan betegségek, amelyek csak hosszantartó gyógyszerezéssel kezelhetők. Az elhúzódó terápia mellékhatásaként a nemzőképesség romolhat. Ilyenkor még a kezelés megkezdése előtt javasolt az ivarsejtek tárolása.

Speciális munkakörülmények - spermabank.krio.hu Speciális munkakörülmények

A sok üléssel együtt járó munka (pl. a sofőröké), amely közben hosszú ideig melegben vannak a genitáliák vagy olyan foglalkozások (katona, rendőr, tűzoltó), ahol mechanikai sérülések fordulhatnak elő, károsan befolyásolhatják a nemzőképességet. A vegyipari munkát végzők, sugárzó anyag környezetében vagy magas hőmérsékletű térben dolgozók esetében a spermaparaméterek nagyobb eséllyel romolhatnak.

Élsport - spermabank.krio.hu Élsport

Az élsportolók az aktív edzési periódusban igen gyakran terméketlenek. Egyes sportok (biciklizés, futás, evezés) kifejezetten károsak lehetnek, illetve vannak olyan sportágak (küzdősportok, labdajátékok), ahol a here nagy eséllyel megsérülhet.

Tumoros megbetegedések - spermabank.krio.hu Tumoros megbetegedések

A sugárterápiák mellékhatásaként általában csökken a férfi betegek termékenyítő képessége, illetve egyesek sterillé válhatnak. Ha azonban a kezelések megkezdése előtt megfelelő mennyiségű ivarsejtet fagyasztatnak, esélyt kapnak arra, hogy szükség esetén mesterséges megtermékenyítés útján váljanak apává.
A 20-45 év közötti, esetleg még gyermekvállalás előtt álló férfiak leggyakoribb rosszindulatú daganata a heretumor és a betegség előfordulása az utóbbi 40 évben megkétszereződött. A heretumor gyógyítása a műtétet követően igényelhet még további sugárkezelést vagy kemoterápiát a szövettani vizsgálat eredményeitől függően.
20 éves kort követően ugyancsak egyre növekvő gyakoriságot találunk a gyomor-, vastagbél-, végbél-, hasnyálmirigy-, hörgő és tüdő-, valamint a vese-, húgyhólyag rosszindulatú daganatok esetén.
Tekintettel arra, hogy a daganatos betegek sugár- ill. kemoterápiás kezelése mutagén hatású lehet, toxikusan hathat a csírasejtekre, ennek következtében a kezelés nemzőképtelenséget is okozhat.

Andrológiai kezelések - spermabank.krio.hu Andrológiai kezelések

Bizonyos andrológiai műtétek következtében romolhatnak a spermaparaméterek. Ilyenkor érdemes spermabankhoz fordulni, és a műtét, majd az azt követő regenerációs időszak idejéig ivarsejtet tároltatni. Amennyiben a paraméterek javulnak, a tárolást meg lehet szüntetni.

Férfi fogamzásgátlás - spermabank.krio.hu Férfi fogamzásgátlás (vasectomia)

A férfi fogamzásgátlás egyre inkább elterjedt. Bizonyos esetekben azonban az “elkötésen” átesett férfiak meggondolják magukat, és ismételten termékenyek szeretnének lenni. Az esetek nagy többségében azonban ez csak akkor sikerül, ha előzőleg igénybe vették a spermabank szolgáltatását.

Az okok sokfélesége jól mutatja, hogy mennyire sérülékeny a férfiak nemzőképessége. A probléma sok esetben megoldható az okok megszűntetésével, de sokszor fennmarad a kezelés ellenére is. Ilyen esetekben van mód arra, hogy saját ivarsejtjeit biztonságba helyezze és nemzőképességét élete végéig megőrizze!

Biztos, ami biztos … ”biztonsági tárolás”

Az ivarsejtek tároltatása azoknak is fontos lehetőség, akik nem tartoznak a fenti kockázatok által érintett csoportokba, de biztonsági okokból szeretnének előrelátóan gondoskodni, hiszen mindenkinek joga van a gyermekvállaláshoz.

Spermabanki Szolgáltatásunkról

Az Intézet fő tevékenységként spermák mélyfagyasztását, illetve mélyfagyasztva történő tárolását végzi. Ehhez kapcsolódóan spermaanalízist is végzünk, amely pontos képet ad egy férfi nemzőképességéről. A megfelelő módon fagyasztva tárolt sperma elvileg korlátlan ideig felhasználható.

Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy bármely más egészségügyi szolgáltatónál későbbi felhasználás céljából fagyasztott és tárolt saját ivarsejtjeit a KRIO Intézetnél tároltassa tovább és azt ivarsejtletétként kezelje.

Spermabanki Szolgáltatásunkról - spermabank.krio.hu

Szerződéskötéshez személyi igazolvány, TAJ kártya, illetve orvosi indikáció esetén a szakorvos által készített lelet szükséges.

A tárolás feltétele, hogy szerződéskötéskor Megbízó egy évnél nem régebbi negatív anti-HIV 1, 2 illetve Hepatitis B (HbsAg/anti-HBc) és Hepatitis C (anti-HCV-Ab) leletei bemutatásra kerüljenek, melyekről másolat készül. Sürgős esetben (pl. tumoros betegeknél) megtörténhet a minta fagyasztása, de a leletek beérkezéséig a minta ún. karantén tárolóba kerül. A leleteket 6 hónapon belül pótolni szükséges. A minta esetleges kiadásakor a leletek hiányának ténye az átadás-átvételi jegyzőkönyvön rögzítésre kerül.

A minta vételére a letevő férfi egészségi állapotának függvényében vagy (i) a KRIO Intézet mintaadó helyiségében kerül sor, maszturbáció útján vagy (ii) amennyiben erre nincs lehetőség, akkor műtéti úton történik a minta nyerése, többnyire herebiopszia vételével, külső kórházban.

Mintavétel mintaadó helyiségben

A férfiak 3-5 napos önmegtartóztatás után maszturbáció útján nyerik ondó mintájukat egy steril mintavételi edénybe. A mintaadás előtt fontos a kezek és a nemiszervek megtisztítása, amelyről részletes tájékoztató a mintaadó helyiségben található. A mintaadás előtt ajánlott a 3-5 napos önmegtartóztatás betartása, mert az ennél rövidebb idő a spermiumok számára, míg a hosszabb idő a spermiumok mozgására van negatív hatással.

Mintavétel műtéti úton

Amennyiben a sperma vagy a hereszövet vételére műtéti úton kerül sor, akkor annak elvégzése a Megbízó és a műtétet elvégző Kórház közötti egészségügyi szolgáltatás keretében kerül sor, amelyet andrológus/urulógus szakorvos végez műtéti körülmények között. A műtét során nyert mintát a Kórház az általa biztosított tárolóegységbe helyezi, majd az lezárva a Megbízó rendelkezése alá kerül. A lezárt tárolóegységet a Megbízó és a KRIO Intézet között létrejött, ivarsejtletétre vonatkozó megbízási szerződés alapján a Kórház a KRIO Intézet részére adja ki, aki azt szakszerű szállítás mellett a saját laboratóriumába szállíttatja és elvégzi a minta analízisét.

Klasszikus spermaanalízis során, - a minta elfolyósodását követően - meghatározzuk az ejakulátum térfogatát, pH-ját, viszkozitását, a spermiumok számát, mozgékonyságát, életképességét, alakját és az egyéb sejtek jelenlétét. A spermiumok számának és mozgási tulajdonságának (motilitás) meghatározása számlálókamra (Makler-kamra) mellett mikroszkóphoz kötött számítógépes technikával (CASA) is meghatározásra kerül. A morfológiai tulajdonságok vizsgálatához mikroszkópos módszert alkalmazunk.

Biopszia minta esetén a szöveti rész feltárását és homogenizálását a minta mikroszkópos vizsgálata követi. A minősítő vizsgálata során meghatározzuk a spermiumok (előalakok) számát és a patológiás alakok százalékos arányát.

A szerződésben foglaltak szerint: A spermaanalízis eredményét a KRIO Intézet írásban közli a Megbízóval, aki szükség esetén konzultál andrológus szakorvossal. Amennyiben külön írásbeli kérelem nem érkezik a Megbízótól, akkor az ún. „Eredményközlő” azonnali ismertetése és átadása után a Megbízott feldolgozza a mintát, majd mélyfagyasztásra kerül sor és megkezdődik a fagyasztva tárolás. Megbízó tudomásul veszi a Megbízott azon tájékoztatását, hogy a sperma vagy a herebiopszia analízise után a fagyasztásnak legkésőbb 1,5 órán belül meg kell történnie, így amennyiben az „Eredményközlő” átadása után szakorvossal történő konzultációra nincs lehetőség, akkor a mintát a Megbízott mindenképpen feldolgozza és lefagyasztja.

A WHO által jelenleg elfogadott egészségügyi határértékek a következők:

 • Térfogat ≥ 1,5 ml
 • Koncentráció ≥ 15 millió/ml
 • Totál spermiumszám ≥ 39 millió/minta
 • A mozgó spermiumok száma > 40% a progresszív motilitás ≥ 32%
 • Normál szerkezetű spermiumok aránya > 4%

A spermiumok cseppfolyós nitrogénben (-196 oC -on) elvileg korlátlan ideig eltarthatók, ehhez azonban előzőleg a mintát megfelelő módszerrel le kell hűteni a tárolás hőmérsékletére. A fagyasztás, illetve felengedés során a képződő jégkristályok károsíthatják a spermiumokat, ezért ennek elkerülésére krioprotektív oldatot alkalmazunk, mely a víztartalmuk jelentős részét eltávolítja.

Még a leggondosabb fagyasztási módszer alkalmazása esetén is a spermiumok egy része elpusztul a fagyasztás és felengedés során, illetve egyéni adottságok is befolyásolják a mélyfagyasztás eredményességét.

Spermabanki Szolgáltatásunkról - spermabank.krio.hu

Labor fotók

Áraink

Egészségpénztárra is elszámolható


Induló díj - spermabank.krio.hu

Induló díj

 • Minősítő vizsgálat
  (spermaanalízis, biopszia analízis)
 • 18.000 Ft
Alapdíj - spermabank.krio.hu

Alapdíj

 • Spermium fagyasztás orvosi indikáció alapján
 • 77.000 Ft
 • Spermium fagyasztás tumoros betegség esetén
 • 44.000 Ft
 • Spermium fagyasztás heretumor esetén
 • 33.000 Ft
 • Műtéti úton nyert spermium fagyasztása
 • 77.000 Ft
 • Spermium fagyasztás biztonsági tárolás esetén
 • 120.000 Ft
 • Spermiumok DNS fragmentáltságának vizsgálata
 • 34.000 Ft
 • Spermiumok akroszóma reakciójánakvizsgálata
 • 38.000 Ft

Az alapdíj 5 havi részletben is fizethető.

Tárolási díj - spermabank.krio.hu

Tárolási díj

 • Éves tárolási díj
 • 23.000 Ft
Szállítási díj - spermabank.krio.hu

Szállítási díj / egy út

 • Budapesten belül
 • 10.000 Ft
 • Magyarországon belül
 • 25.000 Ft
Induló díj - spermabank.krio.hu

Spermaanalízis mellett kérhető kiegészítő vizsgálatok

A kiegészítő vizsgálatok szükségességéről és a kapott eredményekről kérjük egyeztessen orvosával!

 • ROS vizsgálat
  (reaktív oxigén szabadgyökök mérése)
 • 25.000 Ft
 • DNS fragmentáció vizsgálat SCSA módszerrel
  (spermium örökítőanyagának töredezettség vizsgálata)
 • 34.000 Ft
 • Akroszóma reakció mérése
 • 40.000 Ft
 • Ondófolyadék IL-6, IL-8 tartalmának meghatározása
 • 33.000 Ft
 • MAR teszt
  (spermiumok ellen termelt ellenanyagok - IgA, IgG - meghatározása)
 • 15.000 Ft
 • PMN elasztáz mérése ondófolyadékból
 • 10.000 Ft
 • Teljes antioxidáns kapacitás (TAC) meghatározása
 • 18.000 Ft
 • Leukospermia meghatározása
 • 27.000 Ft
 • Ondófolyadék Zn (cink) tartalmának mérése
 • 10.000 Ft
 • Ondófolyadék fruktóz tartalmának mérése
 • 10.000 Ft
 • Ondófolyadék neutrális - alfa - glükozidáz(NAG) mennyiségének mérése
 • 10.000 Ft
 • HBA -teszt
  (spermiumok hialuronsav kötésének vizsgálata)
 • 30.000 Ft

Csomagban kérhető vizsgálatok

 • Infertilitás csomag I.
  DNS fragmentáció + ROS vizsgálat + Akroszóma reakció
 • 75.000 Ft
 • Infertilitás csomag II.
  DNS fragmentáció + ROS vizsgálat
 • 45.000 Ft
 • Infertilitás csomag III.
  ROS vizsgálat + TAC meghatározás
 • 35.000 Ft
 • Infertilitás csomag IV.
  DNS fragmentáció + Akroszóma reakció
 • 68.000 Ft

Ondófolyadék mikrobiológiai vizsgálata

 • Ondófolyadék tenyésztéses bakteriológiai és rezisztencia vizsgálata
 • 7.000 Ft
 • Ondófolyadék sarjadzó gomba tenyésztése
 • 7.000 Ft
 • Neisseria gonorrhoeae PCR vizsgálata
 • 4.500 Ft
 • Clamydia trachomatis PCR vizsgálata
 • 4.500 Ft
 • Trichomonas vaginalis PCR vizsgálata
 • 4.500 Ft

GY.I.K.

Gyakran ismételt kérdések - spermabank.krio.hu

Az utóbbi két évtizedben jelentős eredményeket értek el a meddőség kezelésében. A mélyfagyasztott spermiumok felhasználása függ a tárolt spermiumok minőségétől és attól is, hogy a feleség illetve élettárs nemzőképességében áll-e fenn bármilyen zavar. Amennyiben a spermaparaméterek normálisak, akkor megfelelő előkészítés után a felengedett spermiumokat az ovulációt követően a méhüregbe vagy közvetlenül a petevezetőbe juttatják. Ezt az eljárást nevezik inszeminációnak.

Amennyiben a spermaparaméterek lényegesen eltérnek a normálistól, illetve a feleség nemzőképességében fennálló zavarok nem teszik lehetővé az inszeminációt, úgy "lombikbébi program" segítségével hozható létre terhesség. Ennek során megfelelő hormonális előkészítést követően a petefészekből petesejteket szívnak le, majd azokat a testen kívül, laboratóriumi körülmények között megtermékenyítik, úgy hogy a spermiumokat előkészítés után megfelelő koncentrációban hozzácseppentik a petesejthez, majd a 2-3 napos embriókat műanyag katéterrel visszajuttatják a méhüregbe.

Bizonyos spermaparamétereknél azonban még így sem várható megtermékenyülés. Ilyenkor arra van lehetőség, hogy minden egyes petesejtbe egyetlen spermiumot juttassanak be (ICSI).

A mintaadás előtt 3-5 napos önmegtartóztatás javasolt; az ennél rövidebb és hosszabb idő is befolyásolja az eredményt. Az ideális eredmény érdekében lehetőség szerint kerülni kell a forró fürdőt és a szaunát.

A szerződésben foglaltak szerint: A letétbe helyezett ivarsejtek a Letevő írásbeli rendelkezése alapján, a reprodukciós eljárást végző egészségügyi szolgáltató részére szolgáltathatók ki. Megbízó vállalja, hogy Budapest területén a felhasználás előtt 2 munkanappal hamarabb, vidéken történő felhasználás esetén pedig 10 munkanappal hamarabb értesíti megbízottat, a reprodukciós eljárás időpontjáról és helyéről. Amennyiben megbízó az értesítést elmulasztja, megbízott a szállítás pontos végrehajtására felelősséget nem vállal, és a szállításért Megbízott jogosult felárat felszámolni. Megbízó amennyiben másként nem rendelkezik, akkor a reprodukciós eljárást végző egészségügyi szolgáltató szakemberei által meghatározott hordozó kerül kiszállításra.

A reprodukciós eljárást végző egészségügyi szolgáltatónál fel nem használt ivarsejtek visszaszállításáról Megbízónak szintén írásban kell rendelkeznie.

Javasolt a műtét időpontját minél korábban bejelenteni és a szerződést legkésőbb a műtétet megelőző napig megkötni. Szerződéskötéshez magával kell hoznia a személyi igazolványát és a TAJ kártyáját.

Szerződéskötéskor a következő díjak fizetendők:

 • Indulódíj (biopszia analízis díja)17.000 Ft
 • Szállítási díj (a minta beszállításának díja)10.000 Ft
 • Alapdíj (biopszia fagyasztásának díja)77.000 Ft

A minta KRIO Intézetbe történő beérkezését követően azonnal elkezdődik a minta analízise, majd feldolgozása és fagyasztása is megtörténik. A mintát beküldő orvos részére eredményközlő kerül kiállításra, amelyet az Intézet megküld az orvos részére illetve az Ügyfél is megkap.

Az orvos értékeli az eredményközlőt és javaslatot tesz a minta tárolására.

Amennyiben az Ügyfél nem kéri a hereszövet minta fagyasztva tárolását, akkor a szerződése megszűnésével együtt az Alapdíjból 35 000 Ft visszafizetésre kerül.

Kapcsolat

Kérjük látogatása előtt egyeztessen időpontot velünk az alábbi elérhetőségeink valamelyikén, hogy kollégánk biztosan rendelkezésére álljon.


Cím - spermabank.krio.hu

1026 Budapest,
Kelemen László utca 12.

Telefon - spermabank.krio.hu

+36 1 211 3517

Írjon nekünk!